ΧΑΛΚΗ: Ένα νησί μια ιστορία
Quote29.05.2011 15:310 people like thisLike
 

Αγαπητοί μου 40καίδες και 40καίδισσες........

σαν να χαλαρώσαμε κομάτι νομίζω.......σαν να σκευρώσαμε με όλη τούτη την απραξία και την υγρασία της εποχής και είναι καιρός να πάρουμε τη ...σκούνα μας και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στα όμορφα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ.

 

Είχαμε μείνει στη ΣΥΜΗ στο τελευταίο μας ταξίδι, στην υπέροχη Σύμη. Σήμερα θα τραβήξουμε Νότια, 21 ναυτικά Μίλια χαμηλότερα θα πέσουμε σε ένα πανέμορφο Νησί.

 

ΧΑΛΚΗ: ένα Νησί γεμάτο Ιστορία

 

dodekanesse_halki_island_map_small.jpg

 

travel_2xalki300402.jpg

 

dodekanesse_halki_island.jpg

 

Η Χάλκη είναι ένα νησί του Αιγαίου με 313 κατοίκους (απογραφή 2001) και βρίσκεται μερικά μίλια μακρυά από τη Ρόδο. Η επιφάνεια του νησιού είναι 28,1 τ.χλμ. με μια ακτή 34 χιλιομέτρων. Επίσης η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί "κέντρο ειρήνης και φιλίας" και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νησί να το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός νέων.

 

Ιστορία

Οι ιστορικές μαρτυρίες για τη Χάλκη είναι ελάχιστες. Το νησί διαβαίνει τους αιώνες στη σκιά της Ρόδου κι η ιστορία του μπορεί να σκιαγραφηθεί στα βασικά της σημεία μόνο σε συσχετισμό με την ιστορία της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής του ΝΑ Αιγαίου.


Η Χάλκη κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Στους ιστορικούς χρόνους η Χάλκη φέρεται κατά καιρούς ως υποτελής της Καμίρου, ενώ αναφέρεται ως σύμμαχος των Αθηναίων στους φορολογικούς καταλόγους της Δηλίου Συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι είχε ανεξάρτητη διοικητική υπόσταση σ’ εκείνη τη χρονική περίοδο.

 

Αργότερα φαίνεται να εξαρτάται και πάλι από την Κάμιρο. Κι ακολουθεί την ακμή και την παρακμή της Ρόδου στους αιώνες που ακολουθούν. Κατά το 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχώρησαν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Assanti από την Ischia. Τότε έχτισαν και το Κάστρο τους πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Ανάμεσα στα οικόσημα σώζεται το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου D’ Aubusson (1476-1530), ο οποίος αναστήλωσε το φρούριο μετά από καταστροφική επιδρομή που δέχτηκε η Χάλκη από τους Βενετούς. Στο κάστρο κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση επιδρομής.


Από τα μέσα του 19ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Χάλκη φτάνει στο απόγειο της ακμής της. Μαζί με τη Σύμη, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο, αναπτύσσουν το εμπόριο και τη σπογγαλιεία. Ιδρύονται σχολεία και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.


Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την ιταλοκρατία τα πατροπαράδοτα προνόμια καταργούνται, πλήττεται το εμπόριο κι η σπογγαλιεία κι αρχίζει η αιμορραγία της μετανάστευσης.


Το 1912 η Χάλκη, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα περιέρχεται υπό ιταλική κυριαρχία, στρατιωτική αρχικά και πολιτική μετά το 1923.


Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η Χάλκη δοξάστηκε χάρη στους αγώνες και το αίμα άξιων τέκνων της, όπως ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος και ο λοχαγός Διογένης Φανουράκης.

 

xalki.jpg

 

assets_LARGE_t_420_1335092_type11495.jpg

 

2682.jpg

 

Παραλίες

Η Χάλκη στολίζεται γύρω γύρω από πανέμορφες παραλίες, πολλές είναι προσβάσιμες με τα πόδια, άλλες πάλι με καϊκάκια Οι πέντε παραλίες που μπορείτε εύκολα να πάτε με τα πόδια είναι ο Πόνταμος, τα Φτενάγια, τα Κάνια, το Γιάλι και η Αρέτα.


1) Ο Πόνταμος είναι η μόνη αμμώδης παραλία, με τα πόδια ξεκινώντας από το λιμάνι, τον Ιμπορείο, είσαι εκεί σε δέκα λεπτά. Ο δρόμος είναι με άσφαλτο. Πάνω από την παραλία έχει ταβέρνα, καντίνα και ομπρέλες για ηλιοθεραπεία.


2) Τα Φτενάγια είναι από την πλευρά του ξενοδοχείου, πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Αν φτάσετε μέχρι το εκκλησάκι, κατηφορίστε τα βράχια από την πίσω πλευρά και θα δείτε την παραλία. Η παραλία είναι μία βραχώδης μικρή παραλία, η οποία είναι με τα πόδια περίπου 15 λεπτά. Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη και με αμάξι από δρόμο ο οποίος περνάει κάτω από τους ανεμόμυλους, όχι όμως με άσφαλτο. Λειτουργεί ταβέρνα και υπάρχουν ομπρέλες για ηλιοθεραπεία.


3) Η παραλία στα Κάνια βρίσκεται βόρεια από το κέντρο του νησιού, το Ιμπορειό, κοντά στις ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 25 λεπτά περίπου, αλλά και με όχημα, αφού ο δρόμος είναι με άσφαλτο. Ο δρόμος ξεκινάει από το Ιμπορείο και στρίβει δεξιά στο δεύτερο στενάκι μετά το σχολείο. Εκεί δεν υπάρχει ταβέρνα παρά μόνο ό,τι βρείτε στον κοντινό σταθμό πετρελαίου.


4) Στην παραλία του Γιάλι, εκεί θα δείτε μία μικρή και βοτσαλώδη παραλία, στη νότια πλευρά του νησιού. Τα βότσαλα είναι άσπρα και μεγάλα. Για να πάτε εκεί πρέπει να φτάσετε στο Χωριό και συνεχίζετε κατηφορίζοντας το δρόμο που είναι μπροστά από το Χωριό. Σ’ αυτή την παραλία δεν υπάρχει τίποτα για να σας προμηθεύσει αναψυκτικά κ.α. γι’ αυτό θα πρέπει να μεριμνήσετε. Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη με τα πόδια, με αμάξι, αλλά και με καϊκάκι.


5) Μιά όμορφη παραλία είναι και η Αρέτα που είναι διπλή παραλία πιό πέρα από τον πόνταμο. Η πρόσβασή της γίνεται και με καϊκι. Είναι ένα κομμάτι ξηράς που κυριολεκτικά εισχωρεί στη θάλασσα δημιουργώντας 2 παραλίες.

 

Heybeliada.jpg

 

DB3F7A64FB934CD82B881DEE56F8.jpg

 

Image.ashx?fid=565&idid=1&q=80

 

Τι να μην ξεχάσετε να δείτε:


Το Φρούριο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη (15ος αι.): Χτισμένο στα βορειοανατολικά του νησιού, πάνω από την παλιά πρωτεύουσα της Χάλκης, το Χωριό. Θα δείτε πολλά λιθόκτιστα μισογκρεμισμένα σπίτια, αφού έχει πλέον εγκαταλειφθεί.


Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Αλάρκα που είναι το πλέον σημαντικό προσκύνημα του νησιού. Η εικόνα φέρει ημερομηνία 1835 και τα γράμματα «ΙωΑΧΣΠΘ», αλλά το μοναστήρι πρέπει να είχε κτιστεί πολύ παλαιότερα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, Σταυρού του Ξύλου και της Παναγίας της «Εττριάς» ( Οδηγήτριας).


Τις Κήφες, που είναι παλαιά μαντριά και αποθήκες -χρησιμοποιούνταν και για ύπνο- από μεγάλες πέτρες με δεύτερο στρώμα εξωτερικού τοίχου. Κάτι αντίστοιχο με τα Σπηλάδια της Νισύρου. Θα τις δείτε διάσπαρτες σε όλη τη Χάλκη.

 

image024.jpg

 

4.2.1_kastro1.JPG

 

Μια μαγική θέα από το ιστορικό κάστρο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη, είναι πανέμορφα και εντυπωσιακά.

 

Άλλες πανέμορφες τοποθεσίες στη ΧΑΛΚΗ:

 


Τον Αϊ-Γιάννη τον Αλάργα

Το περιώνυμο μοναστηριακό συγκρότημα χτισμένο στις αρχές του 19ου αι. σε πανέμορφη τοποθεσία (7,8 χλμ. από το σχολείο) είναι συνδεδεμένο με τους σφουγγαράδες του νησιού. Μαζί με τον Πανορμίτη στην Πλαγιά (Παλαρνιώτης για τους ντόπιους) αποτελούν τα πιο φημισμένα θρησκευτικά μνημεία της Χάλκης. Εδώ γίνεται ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια (28- 29 Αυγούστου), που το τιμούν πάνω από χίλιοι προσκυνητές ακόμα και από το εξωτερικό. Πολλοί κοιμούνται στα κελιά- δωμάτια γύρω από το καθολικό, οι περισσότεροι όμως ξεκουράζονται στρωματσάδα στο «πλατύ», όπως λένε την πλακόστρωτη αυλή με το τεράστιο κυπαρίσσι που εξασφαλίζει ολοήμερη δροσιά. Ο Δημήτρης και η Σταματία Αναστάση πρόθυμα θα σας εξυπηρετήσουν μιλώντας σας για τον Αϊ-Γιάννη, τα θαύματά του και την ιστορία της ίδρυσής του. Στον χώρο λειτουργεί υποτυπώδες καφενεδάκι που όμως διαθέτει μυρωδάτη σούμα σ΄ ένα γαλήνιο περιβάλλον όπου ακούγονται μόνο τα μελίσσια.
Την Αλιμιά

Η Αλιμιά (απέχει 6 ν.μ.
από τη Χάλκη προς τα ανατολικά) είναι ένα όμορφο νησί με έναν φυσικό όρμο, ο οποίος στην αρχαιότητα χρησίμευε (μαζί με τον σημερινό Εμπορειό) ως ναύσταθμος του ροδιακού στόλου. Στη μεγάλη παραλία της βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κάποιες παλιές κατοικίες, ενώ δίπλα, σε μια πετρώδη λωρίδα γης που καταλήγει στη θάλασσα, είναι το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά. Οι πεζοπόροι λατρεύουν το σκαρφάλωμα στον μικρό απόκρημνο βράχο, στην κορυφή του βουνού, όπου είναι χτισμένο το κάστρο της Αλιμιάς με κατεστραμμένες τις επάλξεις του και όλη τη νότια πλευρά. Διατηρείται όμως σε καλή κατάσταση η ελληνιστική οχύρωσή του.
Ένα τμήμα του χρησιμοποίησαν οι ιππότες για να φτιάξουν το δικό τους κάστρο.
Το Παλιό Χωριό

Μαζί με το κάστρο αποτελεί τον πιο σημαντικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Ο ερειπωμένος στις μέρες μας μεσαιωνικός- μεταβυζαντινός οικισμός της Χάλκης βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου του Αϊ-Νικόλα κάτω από τη σκιά του ιπποτικού κάστρου (2,7 χλμ. από το σχολείο). Αποτελούσε τον κύριο οικισμό και τον κατοικούσαν μόνιμα από την εποχή των ιπποτών. Διατηρούσε τον τίτλο της πρωτεύουσας μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα και πολλές φορές λόγω της θέσης του προφύλαξε τους κατοίκους από τους πειρατές.
Στην είσοδό του σας υποδέχεται ο ναός του Σωτήρα και περπατώντας προς τον οικισμό θα δείτε το παλιό σχολείο που σώζεται σε καλή κατάσταση. Τον χαμηλό λόφο περιζώνουν τα μοναστηράκια της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Κωνσταντίνου και η εκκλησία Παναγία η Χωριανή, ο μεγαλύτερος μάρτυρας της πληθυσμικής ακμής του Χωριού με σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια, φορητές εικόνες και τοιχογραφίες.
Πεζοπορώντας ανάμεσα στα λιθόχτιστα ερειπωμένα σπίτια θα αντικρύσετε αρχαίους ισοδομικούς τοίχους, με καλοδιατηρημένη και σπάνια τοιχοδομία πιθανώς του 6ου αιώνα, και πολλές αρχαίες πελεκητές πέτρες ενσωματωμένες σε τοίχους σπιτιών.

 

800px-6303_Blick_%C3%BCber_die_Bucht_von

 

Η Μαγική παραλία της ΑΛΙΜΙΑΣ.....ένα όνειρο πραγματικά

 

35783_441726820588_113028895588_6320990_

 

ΑΛΙΜΙΑ

 

25306665.jpg

 

Με το πανέμορφο και γραφικό αυτό ηλιοβασίλεμμα, αποχαιρετούμε τη ΧΑΛΚΗ....

έναν πανέμορφο γραφικό και ιστορικό τόπο, που χαρακτηρίζεται από την ηρεμία και τη γαλήνη του όπως και πάρα πολλά νησιά στα Δωδεκάνησα.

 

Καλή συνέχεια στο ταξίδι μας καλοί μας φίλοι......


     

 

"Και αυτός ο ατίθασος τη θύελλα έψαχνε λες και μες τη θύελλα θε νάβρει τη γαλήνη..."
Quote29.05.2011 19:050 people like thisLike
 

Αχ να΄σαι καλά Καπτάν Γιαννιό μας που μας ξεσηκώνεις και μας πας τέτοια ωραία ταξιδάκια!
Έστω κι αν είναι νοερά...έστω κι αν είναι μόνο ταξίδια του νου..!

Μαζί σου , πόσα και πόσα μέρη έχουμε γνωρίσει!

Και που δεν μας πήγες..!

Σε ευχαριστούμε για το σημερινό σου υπεροχο ταξίδι στη Χάλκη , αυτό το πανέμορφο νησάκι!

 

Περιμένουμε να δούμε για πού θα σηκώσουμε άγκυρα την επόμενη φορά Kiss

 

Η έξυπνη γυναίκα παρακολουθεί τον εαυτό της, η ανόητη παρακολουθεί τον άντρα της!
Quote30.05.2011 18:020 people like thisLike
 

Αχχχχ τη μαγική παραλία της ΑΛΙΜΙΑΣ αγναντεύω Αναστασία και κάπως μούρχεται.....Ένα πραγματικό φυσικό όνειρο γεμάτο ηρεμία και γαλήνη. Όσο για τη συνέχεια μάλλον μας περιμένει και ένα δικό σου πολύ γνώριμο μέρος....

 

 

"Και αυτός ο ατίθασος τη θύελλα έψαχνε λες και μες τη θύελλα θε νάβρει τη γαλήνη..."
Quote01.06.2011 22:260 people like thisLike
 

Περιμένουμε με αγωνία και τη συνέχεια του ονειρεμένου ταξιδιού μας Γιάννη!

Όπου και να μας πας, τέλεια θα είναι, είμαι σίγουρη!!

Η έξυπνη γυναίκα παρακολουθεί τον εαυτό της, η ανόητη παρακολουθεί τον άντρα της!